ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών είναι μια κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσαβο (Όσσα). Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο. Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία γι' αυτό τον λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.

Το γνωστότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών και το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής. Από την κισάβεια πλευρά κατεβαίνετε τα σκαλιά για να περάσετε την κρεμαστή γέφυρα και να θαυμάσετε τα ορμητικά νερά του ποταμού και την καταπράσινη μαγεία που σχηματίζουν υπεραιωνόβια πλατάνια, ακακίες, λεύκες, πτελεοί στα κλαδιά των οποίων βρίσκουν καταφύγιο πολλών ειδών πουλιά.

Λίγα μέτρα πιο κάτω μπορείτε να επιβιβαστείτε στο τουριστικό καραβάκι το οποίο εκτελεί τακτικά διαδρομή 5χλμ (διάρκειας περίπου μισής ώρας) στο πλωτό τμήμα του Πηνειού και σας ξεναγεί στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα του υδροβιότοπου στο δέλτα του Πηνειού με τους αιωνόβιους πλατάνους όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλών ειδών πουλιά, σταχτοτσικνιάδες, ερωδιοί, φλαμίγκος και κορμοράνοι.

Κάτω από την κρεμαστή γέφυρα θα συναντήσετε διάφορους πάγκους εμπόρων με είδη λαϊκής τέχνης, γουναρικά, χρυσαφικά και εδώδιμα, ενώ από την απέναντι όχθη λειτουργεί και αναψυκτήριο.

Στην κισάβεια όχθη του ποταμού βρίσκεται, επίσης, η πηγή της Δάφνης. Σ' αυτήν την περιοχή κυριαρχούσε ο θεός Απόλλωνας, θεός της μουσικής, του φωτός και του κάλλους. Είχε χτίσει το πρώτο ιερό στην αρχαία Ελλάδα, στη θέση Βαρλαάμ. Ο Απόλλωνας ερωτεύτηκε τη Δάφνη, κόρη του Πηνειού, απ' όπου προήλθε και το όνομα του ποταμού.

Πάνω στον εθνικό δρόμο, στο ύψος της πηγής, υπάρχει χώρος στάθμευσης και σκαλάκια απ' όπου κατεβαίνετε προς το ποτάμι. Από το 1990 η πηγή της Δάφνης υδροδοτεί τα δύο γειτονικά χωριά Ομόλιο και Στόμιο.